Monument Hoog Sammy

Onder grote belangstelling is zaterdag 15 juni in het Terweepark in Leiden het monument Hoog Sammy onthuld. De Leidse wethouder voor Cultuur Yvonne van Delft kreeg daarbij het eerste exemplaar overhandigd van Ramses Shaffy en zijn Leidse jaren, dat verschillende tot nu ongepubliceerde foto’s en verhalen bevat over Ramses Shaffy’s jeugd in Leiden. 

Het monument is wat je tegenwoordig noemt een instaspot. Al direct na de onthulling werden talloze selfies genomen. Het ontwerp is van de Leidse kunstenaar Janine Melai (foto onder) en draagt voor de duizenden passanten de boodschap uit om nooit het hoofd te laten zakken.
Op de beide zuilen staan de namen van de Leidse pleegouders, Herman en Roos Snellen, die het talent van Ramses hielpen ontwikkelen. Het monument is tot stand gekomen dankzij crowdfunding bijdragen van meer dan 300 donateurs.

Onder de 250 aanwezigen waren Wendela van Mens, de Leidse jeugdliefde van Ramses Shaffy, Mariette Landheer, de kleindochter van de Leidse pleegouders en zangers van talrijke koren die zich voor de gelegenheid vrolijk hadden gekleed. 

Naar verluidt hadden diverse dames hoeden op met echt fruit – naar het verhaal dat de jonge Shaffy in zijn Leidse jaren hoeden ontwierp met echt fruit, dat hij beloofde te vervangen als het nodig was. 

Op de (onzichtbare) zijkant van de stenen hebben mensen tekst laten graveren als:

Zing, vecht, huild, bid, lach, werk en bewonder – Karin van Leeuwen
Houd altijd hoop – familie Meijer
Blue Skies 4ever – Joanna Fitzgerald
Liefde overwint alles – Douglas Grobbe
Tot we samen zijn – Myriam Vander Stichele
Niet zonder ons – Rijnsburgerweg 
Kijk omhoog – Mary Ann Kamps

 

Janine, Melai, ontwerper van Hoog Sammy